image1 image2 image3 image4 image5

Hello everyone|Welcome to MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO nature of the world|I'm an amateur photographer.

Mamure Kalesi (Castle) - Anamur


Sahilde Anamura doğru ilerlerken denizin kenarında büyük bir kale gördüm. Hemen yolumu buraya çevirdim .Çok güzel görünüyordu . 


Arabamı yakınında bir yere bırakıp gezmek ve resimlemek istedim . Fakat içeride tadilat varmış . Ne arabamın durmasına nede fotoğraf çekmeme izin verdiler .


Bende biraz uzaklaştıktan sonra ancak dışarıdan görüntüleyebildim bu güzel kaleyi. Daha sonra kale ile bilgi almak için Türk Arkeoleji com. a girdim . hikayesi şu kalenin !


1500 yıllık Mamure Kalesi Akdeniz kıyısında en iyi şekilde korunmuş Orta Çağ kalelerinden biri. Zafer kazanan Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi farklı orduların üsluplarını taşıyan özgün bir Orta Çağ tahkimatına sahip. 23.500 metrekarelik bir alanı kaplayan kale Türkiye’nin en büyük kalelerinden.  Mamure Kalesi, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlılar gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış bu topraklarda insanlık tarihinin önemli aşamalarına tanıklık etmiş. Kale’nin mimari ögeleri farklı uygarlıkların egemenlik dönemlerinde inşa edilmiş. Bu nedenle, inşa edildiği döneme özgü mimari özellikler taşıyor.


Savunma açısından mükemmel bir konuma sahip kale, çevresinin saran bölgede denize hükmeder durumda. Gözetleme kuleleri özellikle güneyde yer alan ana kule, kalenin görüş açısını genişletiyor. Kale burcunda yer alan mazgallı siper ve kara tarafında kalenin etrafını saran hendek alanı savunma sisteminin diğer elemanları arasında. Mazgallı siper ve gözetleme kulelerinin pencereleri, kale içinden ok atışını kolaylaştıran fakat dışarıdan gelen atışları zorlaştıran iç kısımda daha geniş olmak üzere V şeklinde.     Karamanoğulları tarafından inşa edilmiş tek minareli cami 16. yüzyıl Osmanlı mimarisinin niteliklerini yansıtıyor. Onarım geçiren tarihi cami hala kullanılmakta. Kalenin kuzeyinde yer alan hamam yapısının da Karamanoğulları tarafından inşa edildiği düşünülüyor. Hamamın giriş kısmı yıkılmış diğer kısımları ise hala ayakta.


Kalenin yapılış tarihi kesin değil. 3. ya da 4. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edildiği tahmin edilmekte. 1988 yılında Anamur Müzesi Müdürlüğü başkanlığında yürütülen kazılarda Geç Roma döneminin seçkin kentlerinden “Ryg Monai” kentine ait mozaik taban kaplaması ortaya çıkarılmış. Diğer taraftan, Kale Anamurium antik kentinin harici koruyucu kalesi olarak da bilinmekte

.
Belki bir gün içeriden de fotoğraf alabiliriz ümidi ile , Arabamıza binip Anamur'a doğru Devam ettik . 

Share this:

This post was read by ziyaretci-sayac people.

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder