image1 image2 image3 image4 image5

Hello everyone|Welcome to MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO nature of the world|I'm an amateur photographer.

Kırkkasık Bedesteni - Tarsus

.
Kurban Bayramında  adını çok  duyduğumuz Tarsus'ta ki Kırkkaşık Bedestenini görmeğe gittik . Küçücük kapalı bir çarşı burada ki hediyelik eşya satan dükkanları bayanlar işletiyor.

.
Yörenin en meşhur efsanesinin bibloları burada yapılıp satılıyor . Bu efsanevi yaratık yılan kuyruklu bir kadın olan Şahmeran ! 
.
.
Tabii her zaman ki gibi tarihi ile bilgi aldım buradaki bilenlerden . Kırkkaşık bedesteni Tarsus İlçesi Merkezinde, Ulu Caminin hemen yanında bulunuyor..
.
 .

Bedesten Ramazanoğullarından Piri Paşa'nın oğlu İbrahim Bey tarafından 1579 tarihinde Ulu Cami ile birlikte yaptırılmış. Medrese ve imarethane olarak kullanılmış olup tarihi bir değere sahip. Dikdörtgen plana sahip yapı, kesme taştan yapılmış. Üzeri beş adet kubbe ile örtülü. 
.
 .

1960-1961 yıllarında büyük bir onarım görmüş ve kapalı çarşı olarak kullanıma açılmış. Şu anda dükkan olarak kullanılan 18 oda mevcut.
Yapıya doğu, batı ve kuzeybatıda bulunan kapılardan girilmekte. Giriş kapıları beşik tonozlu.
.

 .
Şahmeran ise güney, orta ve doğu Anadolu resminde, masallarında, hikâyelerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen, doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.
.
 .

Share this:

This post was read by ziyaretci-sayac people.

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder