image1 image2 image3 image4 image5

Hello everyone|Welcome to MY PERSONAL BLOG|I LOVE TO nature of the world|I'm an amateur photographer.

St. Paul Kilisesi - Tarsus

.
Tarsus Gezisinde ikinci durağımız St.Paul kilisesi oldu . Bu kilise geçen yüzyılın sonlarında ; St paul için yapılan diğer kiliselerden iz kalmayınca yapılmış . Şu anda hala cemaati var ve faaliyette .

.
Kullanıldığı halde içindeki fresklerde yer yer bozulmalar var . Cemaat bedava giriyor ama kiliseyi gezmek isterseniz turizim bakanlığının gişesine adam başı 5 TL ödemek zorundasınız .
.
.
Tabii bu parayı ödeyince görevliden kilisenin tarihi ile bilgi almak istedim . bildiği kadarıyla anlattı . Tatmin olmayınca yine de başka yerdende bilgi aldım . 
 .
.
İncil’de iki kez Tarsuslu olduğunu söyleyen St. Paul adına mutlaka değişik dönemlerde kiliseler yapılmış. Ancak bunlardan herhangi bir iz bulmak mümkün değil. Tarsus’ta bugün onun adını taşıyan tek kilise ise, kentin güneyinde 20. yüzyılın başlarına değin Hıristiyan cemaatin yaşadığı Cami-i Nur Semti’nde. 
.
 .
Yapım tarihi kesin olmamakla birlikte 18. yüzyılın son çeyreğinde ve doğu batı yönünde, üç sahınlı olarak inşa edilmiş. Esas girişi batıdaki revaklı bölümden sağlanmakta. Oldukça sade bir mimari tarzı yansıtırken, iç süslemelerinde belki de yerli bir kaç ressamın boyadığı resimler yer almakta. Tavanda Hz. İsa, Yohanna, Matta, Luca ve Marcos’un freskleri ve “İlahi Göz” tavanın merkezinde yer almakta. Apsisin üzerinde bulunan daire şeklindeki ışıklıkların her iki yanında ise melekler tasvir edilmiş. 
.
 .
Uzun dönem askerlik şubesi olarak kullanılmış ve günümüzde restorasyonu tamamlanan yapının üzeri kırma çatı ile kapatılmış. Doğu bölümünde oval bir çıkıntı oluşturan apsisin üzerinde ise yarım daire şeklinde üç kubbe yer alıyor. Yapının kuzeydoğu köşesinde ise çan kulesi bulunuyor. 
.
 .

Share this:

This post was read by ziyaretci-sayac people.

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder